Megéri Facebookon hirdetned?

Megéri Facebookon hirdetned?

Ennek a bejegyzésnek az a célja, hogy tisztázza (nagy általánosságban) azt, hogy kinek éri meg igazán hirdetni a Facebookon. Mutatok pár szempontot, ami alapján el tudod dönteni, hogy érdemes-e belevágnod a Facebook hirdetésbe az eredetileg tervezett stratégiával (pl. direkt eladási céllal).

  1. szempont: Tőke – avagy mennyi pénzzel érdemes belevágni?

A technikai minimum napi 1 dollár, azaz ha megállítás nélkül hirdetsz, akkor nagyjából havi 10 ezer forintos költséggel már el tudsz indulni. Mire elég ez? Ez már másik kérdés.

A hirdetésekre fordítandó költségnek a céljainkból kell fakadnia.

Tehát ha szeretnénk mondjuk 100 új vásárlót, és korábbi tapasztalataink (vagy becsléseink) alapján tudjuk, hogy 1 vásárló megszerzése mondjuk 3000 forintba kerül, akkor 300.000 forintot kell elköltenünk hirdetésekre. Igazából lényegtelen (logikailag), hogy ezt milyen hosszú idő alatt költöd el. Ha havi 50.000 forintot költesz, akkor fél évbe kerülhet elérni a célod tisztán hirdetésekkel, míg ha havi 300.000 forintos büdzséd van, akkor ez 1 hónap alatt meglehet.

Kiszervezés esetén a szakértő munkadíját is bele kell kalkulálni, ami ha mondjuk havi 100.000 forint, akkor érezhető, hogy a havi 50.000 forintos büdzsé eltörpülni látszik. Inkább hirdess 150.000 forinttal rosszabbul, mint 50.000 forinttal jól. 🙂

A tapasztalataink azt mutatják, hogy akkor érdemes a kiszervezésben gondolkodni, ha legalább 3 hónapon keresztül tudjuk finanszírozni a munkadíjat és a Facebook felé fizetendő nagyjából havi 150.000 forint költséget. Ha ennél kevesebbet költenél (drasztikusan), akkor érdemes házon belül kezelni a hirdetéseket.

2. szempont: Érdeklődés – mennyire ismeri a lakosság a terméked?

Amikor megkérdezik tőlünk, hogy Google Ads-en mikor érdemes hirdetni, mindig elmondjuk, hogy akkor biztosan, ha van meglévő keresés az általad kínált termékekre. Ha valami teljesen újat vezetsz be, amiről soha nem hallott a piac, akkor nem biztos, hogy a Google Ads-en a helyed, hiszen limitált lesz az elérésed. Ilyenkor ott a Facebook.

A Facebookon mindenki ott van Magyarországon. Ez az előnye és a hátránya is egyszerre.

Habár a célzási lehetőségeink elképesztően részletesek, olyan termékre vagy szolgáltatásra nem biztos, hogy Facebook kampányt érdemes indítani, ami iránt pár száz vagy pár ezer fő érdeklődhet Magyarországon. Miért? Azért, mert sok pénzt kell elköltened olyan emberekre, akik hasonlóak a Te célcsoportodhoz, mégsem lesznek soha vásárlóid. Ilyenkor sokkal inkább a direkt megkeresések működnek jól.

3. szempont: Döntéshozók – kit kell meggyőznöd a vásárlásnál?

A Facebook hirdetések jellemzően akkor működnek a legjobban, amikor rövid a döntéshozói lánc. Ha egyből a vevőt éred el, akkor érdemes hirdetned. Ha magamnak akarok venni valamilyen terméket, akkor csak engem kell meggyőznöd, hogy érdekes számomra az ajánlatod.

De gondolj egy extra drága szolgáltatásra, aminek néhány multinacionális vállalat a célközönsége. Ilyenkor a hirdetésed egyszerre egy ember látja, ha benne megmozgat valamit, lehet, hogy továbbadja, de jó eséllyel nem (ugyanis teljesen más érdekel egy tulajdonost, egy senior menedzsert és egy titkárnőt – a hirdetéseddel pontosan melyiket is szólítod meg? Ha a képen / szövegben a tulajdonos felé kommunikálsz, de azt mondjuk a senior menedzser látja, akkor őt nem fogja megfogni és továbbgörget…)

Az emberek nem szeretik a macerát. Hacsak nem elmondhatatlanul hiánypótló, egyedülálló amit kínálsz, akkor ki fogja venni a fáradtságot, hogy átvigye a vásárlási döntést több rétegnyi emberen?

4. szempont: Folyamatok – kell weboldal vagy sem?

Nagy általánosságban elmondható, hogy az online marketinghez elengedhetetlen egy olyan pont, ami a Te kezedben van, ahol Te irányítasz és ahová terelni tudod a forgalmat. Ez lehet weboldal, de még jobb, ha külön landing oldalakra (a célközönségnek szóló konkrét ajánlatra) küldjük az embereket.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy évről évre drasztikusan csökken az emberek ideje, azaz ha nem tudod AZONNAL megfogni a figyelmüket, akkor egyszerűen kilépnek az értékesítési folyamatból.

Ha gyenge a hirdetés, akkor be se lépnek. Ha a weboldal nem logikus útvonalat követ – azaz nem tudok gyorsan, egyszerűen vásárolni, akadályok nélkül, nem válaszolja meg a felmerülő kérdéseimet stb -, akkor kilépnek.

Van olyan ügyfelünk, akinek a landing oldalán átlagosan kevesebb, mint 10 másodpercet töltenek a felhasználók. A forgalmat be tudod hozni az oldalra, de ha az gyengén muzsikál, akkor elveszted.

Mielőtt belevágsz a hirdetésbe, rakd rendbe a folyamataid, az ajánlatod és webes felületeid.

5. szempont: A sugallt minőség – fontosak a profi fotók?

Fotózással még nem foglalkozunk, de tudjuk a kérdésre a választ. A kulcsgondolat itt is ugyanaz, hogy az emberek nem raknak energiát abba, hogy a legtöbb terméket/szolgáltatást megértsék, ha az nem magától értetődő, kristálytiszta.

Lehet, hogy Te elolvasod a saját, Jókai-regény hosszúságú landing oldalaid, de a vevőid nem fogják (ha igen, akkor különleges a célközönséged).

Az emberek figyelméért soha nem látott harc zajlik, így minden egyes építőkockának a helyén kell lennie, hogy Te nyerd ezt a csatát. 

A figyelem megszerzéséért jellemzően a hirdetésképek minősége van a frontvonalban, ez az egyik legfontosabb láncszem. Ha például „gagyi” a termékfotó, akkor jó eséllyel rá se kattintanak.

Azt látjuk, hogy azok a cégek, akik nem csak abban a dimenzióban gondolkodnak, hogy „oké, de ez mennyi bevételt hoz rövidtávon”, azaz nem mindennek a direkt megtérülését nézik, hanem összképben gondolkodnak (pl. egy profi fotó mit sugall a cégemről), azoknak jobban megy az üzlet.

Nem kérdés, mi is mindig megnézzük az ügyfeleink felületeit, és jóval szívesebben dolgozunk olyanokkal, akik belátták ennek fontosságát. Mert így jobb eredményeket lehet elérni.

+1. szempont: Reális célok – mi várható el a Facebooktól?

A Facebook egy csatorna, ahonnan emberek érkeznek a felületeidre. Ez olyan, mintha lenne egy éttermed, és az utcán lenne egy gépezeted, ami behozza az érdeklődőket. Az, hogy nálad fogyasztanak-e, az már nem az ő felelőssége.

A Facebook nem elad, hanem forgalmat terel. A forgalom minőségét tudod befolyásolni, de az eladást / feliratkozást / bármilyen célt csak csapatmunkával érheted el. Néhány évvel ezelőtt összeszedtem egy 100 elemből álló listát, hogy mi befolyásolja a hirdetések eredményességét… fél óra volt, de ha többet agyalok rajta, az a lista nagyobbra is nőhetett volna.

Magyarországon jelenleg 10 és 1000 forint között van egy kattintás, fejlett nyugati államokban ennek akár 5-10x-ese is lehet, iparágtól és hirdetésminőségtől függően.

Ha külföldön hirdetsz, akkor érdemes mélyen a zsebedbe nyúlnod és tudni, hogy havi 60-70 ezer forintos büdzséből jó eséllyel 60-70 kattintásod lesz, nem pedig vásárlásod. Egy tipp: lehet, hogy külföldön teljesen más irányvonalat kell kidolgoznod. Javaslom, hogy 0. lépésként a stratégiát tedd rendbe: kinek, mit, miért, mennyiből, hogyan akarsz eladni.

Oszd meg másokkal is:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Iratkozz fel a hírlevelemre !

A legfrissebb marketing tippek, illetve online jelenléthez köthető hasznos tanácsok, csak tőlem!

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Legfrissebb bejegyzéseim:

További érdekes bejegyzéseim